W branży związanej z gastronomią oraz firmach zajmujących się przetwórstwem spożywczym wykorzystuje się specjalne urządzenia oddzielające tłuszcz od ścieków. Tego typu rozwiązanie zabezpiecza systemy kanalizacyjne przed zatykaniem się i problemami z przepływem. Separator tłuszczu działa w oparciu o różnicę w gęstościach substancji – cząstki tłuszczu są mniej gęste niż woda, przez co unoszą się ku górze i tworzą warstwę na powierzchni cieczy, pozostawiając oczyszczoną wodę z dołu zbiornika.
Zatrzymywany tłuszcz jest gromadzony w oddzielnej komorze, a ścieki pozbawione tłustych zanieczyszczeń można bezpiecznie odprowadzić do układu klimatyzacji. Wraz z upływającym czasem we wnętrzu separatora zbiera się coraz większa ilość tłuszczu, co zmniejsza stopniowo jego skuteczność i może prowadzić do pełnego zapchania. Tłuszcz osadzający się na ściankach urządzenia twardnieje, zmniejszając pojemność użytkową urządzenia, a w konsekwencji również jego wydajność. Systematyczne czyszczenie separatorów pozwala uniknąć nieprzyjemnych zapachów, jakie zaczynają się pojawiać, gdy zgromadzony tłuszcz zaczyna się rozkładać.
Stare pokłady tłuszczu fermentują i wydzielają nieprzyjemną woń, która może przedostawać się do wnętrza pomieszczeń. Dodatkowo nieoczyszczony separator może stać się siedliskiem różnych mikroorganizmów i bakterii, co stwarza zagrożenie sanitarne i prowadzić może do problemów podczas kontroli inspekcji sanitarnej. Przegląd separatorów powinien odbywać się zgodnie z ustalonym przez producenta harmonogramem, zazwyczaj co kilka tygodnie, zależnie od sposobu użytkowania urządzenia.
+Tekst Sponsorowany+